Svartlamon Hardkor u Srbiji

Svartlamon Hardkor u Srbiji

OD ROKA I PANKA PREKO MOCARTA I SKANDINAVSKOG FOLKLORA

“Svartlamon hardkor” www.hardkor.net je hor koji ima svoju bazu u gradu Trondheim-u u srednjoj Norveskoj.

Nastao je kao jedna vrsta protesta gradskim vlastima koji su godinama zeleli da sruse deo grada(Svartlamoen) u kome vecina clanova ovoga hora zivi.

Svartlamoen je godinama vazio i jos uvek vazi za liberalni deo Trondheima gde ljudi i danas preferiraju da zive u kolektivu,time smanjujuci svoje zivotne troskove na minimum,a po svom verovanju,povecavajuci svoje zivotno zadovoljstvo na maksimum.

50-ak clanova ovog hora cine muskarci razlicite starosti(najmladji je oko 20 a najstariji oko 60 godina) sa potpuno razlicitim zivotnim pricama i opredeljenjima.

Od radnika u fabrici,preko zubara,nastavnika,IT konsulenata,do advokata koji su zakleti pankeri i rokeri,ovaj hor vezuje ljubav prema muzici i neverovatna energija na sceni.

Iako za sebe kazu da su “gomila veselih decaka sa velikim srcem koja uveseljava sebe i druge svojim humorom u načinu izvođenja pesama”cinjenica je da publika nikada ne ostaje ravnodusna posle njihovog poptuno netradicionalnog izvodjenja Mocartovog rekvijuma,tradicionalnih norveskih pesama ili uspavanki zacinjenih pank i rok efektima.

Od svog osnivanja 2004.godine,nastupali su na mnogim festivalima u Norveskoj i inostranstvu.

Neprikosnovena originalnost ovog hora je mozda i glavni razlog da je u toku snimanje dokumentarnog filma o njima.

Nakon zajednickog koncerta sa orkestrom Tutti Srbije u Norveskoj 2013.godine izrazili su veliku zelju da posete nasu zemlju.

Posle 3 godine planiranja i priprema,konacno dolaze u Srbiji gde ce odrzati dva koncerta u Beogradu 23.04.  i Gornjem Milanovcu 22.04 u okviru Festivala Svetske muzike.

Jovan Pavlovic www.jovanpavlovic.com  , vodja organizacije “Tutti Srbija” www.tuttiserbia.rs koji u Norveskoj zivi i radi preko 20 godina,bice specijalni gost na koncertu.

Gost na koncertu je I Danijela Veselinovic, koja je proglasena za mladog heroja Telenor fondacije.

Organizator ove posete je organizacija “Tutti Srbija” koja vec godinama radi na promociji norveske kulture u Srbiji.

 

“Svartlamon hardkor”

Web http://hardkor.net/tut/

You tube channel https://www.youtube.com/channel/UCSoQVSVGCiw46dbAkNuw8nw

Face Book https://www.facebook.com/SvartlamonHardkor/?fref=ts

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

best wordpress themes - 2012 themes wordpress - wordpress travel theme