Talent 2011

Talent 2011

English


 

 

 

 

 

 

Kao suorganizator seminara u okviru projekta pod nazivom Talent 2011, udruzenje Tutti Srbija je u saradnji sa Concerts Norway  i   Førde etno festivalom iz Norveske  imalo priliku da od 10. do 16.04. u Beogradu ugosti  9 mladih i talentovanih  muzicara iz Norveske, Turske i Srbije.

 Radost zbog ponovnog susreta bila je velika pa su muzicari jos prve veceri uzeli instrumente u ruke  i podsetili se pesama i melodija koje su zajedno svirali na proslogodisnjim nastupima u Norveskoj. Vezbanja za nastup smenjivala su se sa izletima, koncertima i  televizijskim  gostovanjima. Od posete Novom Sadu,  degustacije fruskogorskog vina i meda  u Sremskim Kalovcima, ucenja starog zanata pravljenja violina i upoznavanja sa umetnoscu naive u Kovacici,  ovi talentovani muzicari stigli su i da  jedinstvenim mini koncertom u SOS Decijem Selu u Sremskoj Kamenici donesu osmeh na lice stotini malisana  koji u njemu zive.

Svoje nastupe odrzali su i u rezidenciji norveskog ambasadora,  Jutarnjem programu RTS-a ali i na Muzickoj akademiji gde su sa svojim vrsnjacima sa odseka Etnomuzikologije imali priliku da  razmene znanja i iskustva.

 Rezultat i epilog seminara bio je veliki koncert Svetske Muzike, odrzan 14.04.  u punoj sali Stamenkovic u Ustanovi kulture Palilula koji je svecano otvorio Njegova Ekselencija, Ambasador Norveske, g-din Nils Ragnar Kamsvåg. Te veceri publika, koju su izmedju ostalih zvanica cinili i ambasadori i predstavnici ambasada Danske, Meksika, Finske i Japana, kao i  Kneginja Jelisaveta Karadjordjevic,  imala je priliku da uziva u izvanrednom muzickom programu koji su cinile tradicionalne melodije Turske, pesme sa istoka i juga Srbije, kao i prepoznatljivi melos planina i fjordova Norveske.  Gosti koncerta bili  su Vasil Hadzimanov (klavijature), Marko Markovic (truba) i Natasa Tasic Knezevic (operska pevacica) koji su svojim zadivljujucim i energicnim nastupom dodatno zagrejali atmosferu. Nakon koncerta uprilicen je koktel i jam session.

Kao i mnogo puta do sada, kombinacija mladosti i  inovativnosti razlicitih muzickih podneblja  jos  jednom je dokazala da je muzika univerzalni nacin izrazavanja koji prevazilazi nacionalne, verske i kulturoloske  razlike.

 

best wordpress themes - 2012 themes wordpress - wordpress travel theme