TRA – DI – DA !

TRA – DI – DA !

” Tra – di – da! ” sa horom  A Cappellissimo iz  Trondheim , Norveška

KONCERTI : Zrenjanin 19.09. 2014. u 19h.   Beograd 20.09.2014. u 19h. ulaz slobodan uz kartu, rezervacija na office@tuttiserbia.rs

Činjenice o horu i putu u Srbiji :
A Cappellissimo je kamerni hor srednje veličine iz Trondhajma, Norveška . Dirigent Grete Daling , je nastavnik na koledžu  i sertifikovani instruktor iz Complete Vocal instituta u Kopenhagenu . Daling je  dirigent  hora  mnogo godina , ali ona nikada ne prestaje da   svojim pevačima daje nove izazove sa novim tehnikama i žanrova .

2011. A Cappellissimo je učestvovao u nacionalnom takmičenju horova , gde su osvojili srebrnu diploma u kategoriji  ” mešovitih horova ” i ” ritmičke cappella muzike ‘. Ambicija hora je da postigne visok kvalitet a cappella muzike iz više žanrova , od Norveške narodne muzike, klasične muzike ili kubanskih salsa ritmova . Pored izvodjenja kvalitetne muzike ,  uvek težime da naprave emotivni trag u srcima  publike .

Kako naziv  hora i podrazumeva , glavni fokus je cappella muzika, ali  sarađuju sa umetnicima i muzičarima s vremena na vreme . Rad sa profesionalnim muzičarima iz različitih sredina daje i dirigentu i pevačima neprocenjivu inspiraciju. U proleće 2013 hor je  imo poseban projekat sa srpskom harmonikašem Jovanom Pavlovićem , a toj zvuk mesanja  ritmike  zapravo ih je inspirisalo da napravi put u njegov rodni grad  Beograd u septembru ove godine .

”U saradnji sa organizacijom Tutti Srbija imaćemo četiri dana ispunjena kulturne razmene i , najverovatnije, mnogo divnih i nezaboravnih iskustava . Mi ćemo stići u Beograd 17.septembra. Koncerti će se održati u petak 19. septembra u 19:00 u Baroknoj Sali Gradske kuce ( Zrenjanin ) i u subotu 20. septembra u 19:00 u Ustanovi kulture Palilula ( Beograd) . Repertoar se sastoji od uglavnom norveških narodnih melodija , ali i nekoliko pesama iz južne Evrope , uključujući i srpsku iznenađenje .”

Komentari hora :
Koncert Naslov ” Tra – di – da! ” zapravo ne znači ništa konkretno . Oni su u stvari nasumican skup slogova , često se koristi u norveškim narodnim melodija da izraze radost i sreću . Naslov znaci  da nije nužno da shvatite reči da bi osetitili emociju muzike , a to je upravo ono što smo doživeli , kada smo izveli srpske , makedonske i bugarske narodne melodije prošlog proleća . Nismo razumeli sve reči , ali i dalje je muzika istakla živopisne slike sreća, tuga , bes , očaj , ljubavi , nade i vere .

Kada dodjemo u  Srbiji , to će biti obrnuto ; nećete uvek znati koje priče mi govorimo , ali ćemo pokušati da vam naslikamo neke muzičke slike kroz muziku i naš jezik . Na ovaj način world music zapravo može da bude sredstvo za uklanjanje granica . Takođe, može da bude sredstvo koje pomaže  muzičarima  i slušaocima da  prime i prihvataju svaku boju i nijansu života .

Nadam se da ćemo imati priliku da podelimo našu muzičku radost i entuzijazam sa mnogim ljudima u Beogradu i Zrenjaninu , na isti način kao što je i Jovan Pavlović podelio svoju strast sa nama prošle godine u Trondheim . Mi se radujemo poseti prelepoj Srbiji !

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

best wordpress themes - 2012 themes wordpress - wordpress travel theme